Tid är pengar

Enligt svensk lag behöver varje företag ha en kontinuerlig redovisning under årets lopp. Detta kan vara klurigt och inte alla vet hur saker och ting fungerar inom ämnet. Det är inte säkert att ni som företag är kapabla att klara av en fullständig redovisning, och det är inte några konstigheter med det. Vi är alla specialiserade på olika saker, och vad ni inte klarar av låter ni någon annan utföra. Det finns många detaljer som är lätta att missa.

Man behöver alltså ha en fortlöpande redovisning som företag. Varje år avslutas detta med ett bokslut. Är ni ett aktiebolag kan ni ha ett så kallat ”brutet räkenskapsår” vilket betyder att ni gör bokslutet på hösten eller våren istället för vid årsslutet. Är ni dock inget aktiebolag är det årsslutet som gäller. Ett bokslut ska visa på företagets årliga totala ekonomiska sammanställning. Genom att ni har en fortlöpande redovisning under årets alla månader kan ni se alla transaktioner i datum och månad.

Ett företag kan sköta redovisningen helt själva. Det är fullt tillåtet. Klarar ni det utan hjälp kan det vara rätt lönsamt att slippa betala någon annan att göra det. Men tänk efter i förväg. Om ni inte är duktiga på denna plan kommer det ta lång tid och mycket arbete att syssla med detta. Kanske är det värt att låta någon annan sköta det, så att ni kan fokusera på ert arbete istället? Tid är pengar, som sagt. Dessutom kan det vara skönt att slippa tänka på denna biten, och sluta oroa sig över att möjliga fel.

Vill ni alltså slippa sköta detta på grund av saknad kunskap eller ren prioritering så finns det mängder med bokföringsfirmor och liknande som mer än gärna hjälper er med er redovisning. Ofta sträcker de sig längre än så dessutom. Lönehantering och fakturerande är något som de också kan hjälpa er med.